Аюрведа – митове и заблуди, свързани с древното лечебно изкуство

автор При-Родното

Аюрведа е древна медицинска система от Индия, запазила се до наши дни. От една страна, Аюрведа е призната като цялостна лечебна наука в алтернативната медицина, от друга страна се смята, че не е подплатена с научни знания. Този парадокс произтича от това, че основата на Аюрведа е с тотално различна структура от тази на традиционната медицина. Аюрведа е наука – гъвкава и индивидуално насочена. Тя съумява успешно да пресъздаде това, което се случва в живия живот. В очите на съвременната медицина, базирана на дефиниции, една наука трябва да следва строги правила. Тук няма място за разнообразие, гъвкавост и индивидуалност. Заради това в тези кръгове Аюрведа се смята по-скоро за сбор от езотерични практики, отколкото за истинско научно лечебно изкуство. Това съвсем не е единствената заблуда на традиционната медицина. За хилядолетната лечебна наука Аюрведа се разпространяват и много други недоразумения, които разколебават незнаещите и нерядко са пречка за това, хората да се доверят на Аюрведа и да си осигурят стабилно здраве и дълъг, щастлив живот. Ще ви разкрием четирите най-чести заблуди и предразсъдъци, свързани с древната индийска медицинска система.

Aiurveda_mitove_zabludi_svyrzani_s_lecebnoto_izkustvo2

Заблуда номер едно: Аюрведа е по-скоро езотерична философия, отколкото наука

Науката се дефинира като „систематичен процес, при който познанието (съобразно създаването на тези и теории) се събира, организира и предава нататък, като това познание важи като такова, ако може да бъде подплатено с въздействия, които могат да бъдат повторени, така че това знание да бъде доказано по всяко време.” Противно на очакванията Аюрведа отговаря напълно на тази дефиниция. Теоретично е изработена една комплексна система от непроменими универсални закони по отношение на начина на действие (карма), качествата (гуна) и баланса (саманя и вишеша). Ако се действа по определен начин с тази система и ако се прилагат тези закони, се постигат предвидими и повтарящи се резултати при лечението на болести. За съжаление доста лечители и аюрведични терапевти наблягат на езотеричната основа, от която е извлечена теорията на Аюрведа. Поради тази причина много хора остават с впечатлението, че Аюрведа не е наука. Ако сметнем Аюрведа само за допълваща терапия и се опитаме да я напаснем към структурата на официалната медицина, не остава никаква възможност тя да бъде възприета като самостоятелна наука.

Aiurveda_mitove_zabludi_svyrzani_s_lecebnoto_izkustvo4

Заблуда номер две: Аюрведа не действа веднага

Времето, необходимо за лечение на дадена болест, зависи от много фактори. Основна роля играят продължителността на болестта, етапа на развитие и разбира се, конституцията и състоянието на пациента. При остри състояния като треска, настинка и грип, както и при други болести, които се лекуват правилно по Аюрведа още в начален етап, индийското лечебно изкуство действа бързо и трайно. За разлика от традиционната медицина, която в повечето случаи само потиска симптомите и прави хората по-скоро нетрудоспособни, отколкото здрави, Аюрведа не само лекува, но и подобрява дълбоко и трайно общото здравословно състояние на човека. Обикновени оплаквания се лекуват с Аюрведа в рамките на 24 часа, ако се вземат мерки навреме и се спазват точно указанията на аюрведичния лекар. Лечението на хронични болести може да отнеме седмици и месеци, тъй като болестта се е загнездила трайно в човешкия организъм. В същото време нека не забравяме, че традиционната медицина изобщо не може да се справи с много от хроничните болести. Вместо това тя оставя пациентите си на доживотен прием на лекарства, които обикновено ги доразболяват с многобройните си странични ефекти. Aiurveda_mitove_zabludi_svyrzani_s_lecebnoto_izkustvo5

Заблуда номер три: Аюрведа няма странични действия

Всичко, което действа, има странични действия. Ако нямаше странични действия, нямаше да има и въздействие. Това е любим аргумент на стандартната медицина. Изненадващо това се отнася и за Аюрведа. Аюрведичните лекарства не само действат, но могат да имат и странични действия. Към това се отнасят и много позитивни странични действия. Но страничните действия могат да бъдат и не толкова приятни. Страничните действия на панчакарма например (аюрведичен метод за вътрешно пречистване и детоксикация на тялото) могат да бъдат силни, изненадващи и опасни за живота. Затова панчакарма трябва да се прилага внимателно, по класическия начин и под наблюдението на професионалист. По този начин могат да бъдат избегнати изцяло възможни странични действия. Ако настъпят дребни неразположения, те лесно могат да бъдат неутрализирани с помощта на опитен специалист. Но дори и при обикновено лечение с Аюрведа пак са възможни леки странични действия, особено когато излизат на повърхността дълбоко заседнали в организма токсини.

Aiurveda_mitove_zabludi_svyrzani_s_lecebnoto_izkustvo6

Заблуда номер четири: Първо традиционната медицина, а после Аюрведа!

За съжаление повечето болести рано или късно стават хронични вследствие на типичното чисто симптоматично лекуване на официалната медицина. Действието на някои медикаменти, които се приемат години наред, като например стероиди (кортизон) замаскира истинските симптоми на болестта, променя обмяната на веществата в организма и възпрепятства естествените му предпазни механизми. В даден момент се появяват все повече странични действия, породени от стандартното лечение. Появяват се нови и нови болести. Често лекарствата спират да действат и болестта се е хронифицирала, а пациентът бива изпратен от лекарите с думите: „ Ще трябва да живеете с това.” И едва тогава пациентът започва да търси алтернативи. В едно такова състояние обаче алтернативното лечение се явява истинско предизвикателство. Пациентът трябва да е готов за пълна ангажираност и последователност и да съдейства на лечителя. Той трябва напълно да промени начина си на хранене и живот. В хроничния стадий на болестта обаче това е много по-трудно, отколкото би било в началната фаза. Шансовете за излекуване намаляват в зависимост от това, колко дълго човекът се е лекувал алопатично, без да съзнава, от какво точно се нуждае тялото му – от пречистване, движение, слънчева светлина и здравословно хранене. Ако обаче пациентът още в началото на болестта избере Аюрведа за лечебен метод, може да постигне отлични резултати. Аюрведичната терапия, аюрведичните медикаменти и типово ориентираното аюрведично хранене силно намаляват затлачването на организма с токсини и подпомагат изчистването му. Всички тези аюрведични мерки заедно с промяната на съзнанието не само елиминират болестта в зародиш, но и изграждат силен и устойчив човек. Аюрведа категорично променя тялото и духа, дава усещане за лекота, сили за справяне с ежедневния стрес и поражда необходимия решаващ импулс за лечение при много заболявания.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети