Глинените къщи – преоткритата връзка с природата

автор При-Родното

В началото беше … земята!

Глината (земята) е съставен материал в кирпичените къщи – добре забравени, но в последно време преоткрити заради огромното предимство на този тип строителство… Глината е земя, а без земята не можем. Връзката ни със земята ни държи в баланс. И скъса ли се тази връзка, започват проблемите. Казано е:

„И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа.” (Битие, 2:7)

„… с пот на лицето си ще ядеш хляба си, докле се върнеш в земята, от която си взет; защото пръст си и в пръст ще се върнеш.” (Битие 3:19)

В днешния забързан, технологичен свят изгубихме корените си съвсем буквално и контакта с природата – живеем в многоетажни блокове, придвижваме се бързо на големи разстояния под земята, работим затворени в офиси на изкуствено осветление и климатик, ядем индустриално приготвена храна, раждаме се бързо, живеем бързо, обичаме бързо, умираме бързо.

Все повече хора осъзнават тази грешка и се опитват да се върнат към корена си, при Родното.

Все повече архитекти насочват погледа си към древните строителни техники, издържали проверката на времето. Кирпичът е най-древният строителен материал. Земята (глината) е леснодостъпна, евтина, енергоспестяваща и екологична. Независимо каква строителна техника е използвана (кирпичени тухли, плетени стени, пресовани блокове или смесени техники) земята като материал е възобновяема, огнеупорна, регулира влажността и акумулира енергия. Земята (глината) е екологично чист строителен материал и с нея се работи лесно и приятно.

 

ГАЛЕРИЯ:

 

  [easymedia-gallery med=“5984″ filter=“1″]

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети