Глухарчето-чудна билка, а не плевел!

автор При-Родното
Глухарчето лекува много болести.

Глухарчето (лат. Taraxacum officinale)  е смятано от повечето градинари за досаден плевел, но други хора отдавна са разбрали, че глухарчето е чудна билка, която не само лекува много болести, а ни предпазва от тях, ако го консумираме редовно. Известно е още с наименованията борец, глушило, глушина, жлъчка, жълтиче, радика, конско ребро, млечка.

Глухарчето действа благотворно на храносмилането, грижи се за черния дроб и жлъчката, помага при ревматизъм, разтваря бъбречни камъни, премахва акне и хронични болки и може да бъде използвано като всеобщо укрепващо организма средство.

Описание:

Глухарчето е многогодишно тревисто растение от сем. Сложноцветни. Листата са многобройни, притиснати към земята или приповдигнати, събрани в розетка, назъбени, пересто насечени, с копиевидна крайна част. Стъблото е безлистно, обикновено кухо. В периода на цъфтеж в горната си част прилича на паяжина.  Цветовете са яркожълти, събрани в кошничка.

Плодът е дребен, елипсовиден, на върха с хвърчилка от дълги власинки. Коренът е дебел и прав. Цялото растение съдържа млечен сок, богат на различни вещества.

Разпространение:

Глухарчето се среща из градините, по полето, около жилищата и пътищата, из горските поляни.

Цъфтене

Глухарчето цъфти от май до август.

Приложение:

Отварите и екстрактите от корените на глухарчето възбуждат апетита, стимулират жлъчкообразуващата функция на черния дроб и спомагат за отделяне на жлъчка, активизират секрецията на храносмилателните сокове в стомаха и червата, притежават пикочогонно действие. Препаратите от глухарче намаляват нивото на захарта в кръвта.

В народната медицина се използва настойка от корените на глухарче при екзема и венерически заболявания. Тревата и коренът се използват при лечението на болести на черния дроб, жлъчния мехур, жълтеница с различен произход, гастрит, спастичен колит и хемороиди.

Отварата от глухарчето действа тонизиращо при заболявания на обмяната и има леко слабително действие. Глухарчето се използва и като анапиретично, потогонно и глистогонно средство.

За препаратите от глухарче е характерно успокояващото, отхрачващото и сънотворното действие.

В официалната медицина коренът от глухарче се използва  при заболявания на бъбреците, пикочния мехур, далака и при бъбречно-каменна болест.

Сокът от пресни растения или корени се използва за увеличаване на лактацията при кърмачките, при възпаление на лимфните възли и при венозни нарушения. Още много лечебни рецепти с глухарче.

Глухарчето е ценно растение с висока хранителна стойност, което се използва като деликатес в кулинарията в Испания, Франция, Япония и други страни. Младите зелени листа на култивираното и на дивото глухарче се използват за приготвяне на свежи пролетни витаминозни салати. Изсушените и изпържени корени на глухарчето някъде се използват като заместител на кафето.

Снимка:  © При Родното

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети