Календар на Мария Тун

автор При-Родното

 

Мария Тун – пионер в земеделието в съзвучие с космическите сили, е родена на 24 април 1922 г. и умира на 9 февруари 2012 г. в Биденкопф. От 1963 година ежегодно излиза нейния календар, който междувременно е преведен на 21 езика.

 

 

Maria_Thun_2004

 

 

Мария Тун израства във ферма близо до Марбург (Германия). По време на Втората световна война тя работи като медицинска сестра и санитарка. Омъжва се за Валтер Тун – художник и антропософ, работещ като учител по изкуство в едно валдорфско училище, с когото Мария се запознава по време на войната. Чрез него в началото на 40-те години Маря Тун се докосва до биодинамичния кръг на Тюрингия.

Отдадена градинарка, Мария Тун е вдъхновена от антропософията на Рудолф Щайнер и това я мотивира да наблюдава по-старателно своите растения. Като ползва посевния календар на Рулни, съобразен с лунните фази, в продължение на девет години, от 1952 нататък, Мария Тун наблюдава връзката между положението на Луната в зодиакалните знаци и растежа на репичките в зависимост от времето на засяване.

Благодарение на това тя извежда четири различни типа развитие на растенията в зависимост от четирите елемента. Първата публикация по този въпрос излиза през 1963 година като календар на посевните дни.

 

kalendar_Maria_Tun_chetirite_elementa

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети