Копривата – лечебно растение с хиляди ползи

автор При-Родното

Копривата – Urtica dioica, сем. Копривови Urticaceae –  е уникално растение, познато от древността, използвано както за храна, така и за лечение.

Някои все още смятат копривата за плевел, защото веднъж „завзела“ едно пространство, е трудно да бъде изкоренена. Но ако някъде видите двор, обрасъл с коприва, да знаете, че това е сигурен знак, че почвата там е влажна и плодородна.

Описание

Обикновената коприва е многогодишно растение, високо около 30-150 см. Питомната градинска коприва, т.нар. гръцка е с височина 15-60 см и е едногодишно растение.

Разпространие:

Среща се по сухите и тревисти места, покрай пътища и торни места, в градини и бунища.

Кога цъфти

Копривата цъфти от май до септември

Бране

Берат се най-младите филизи в началото на пролетта, по-късно – само младите листенца и върховете, а корените-през късна есен. Семената също са много полезни. Могат да се използват за поръсване на салати, за добавяне в домашни печива и др.

Съхранение

Стритите листа коприва се съхраняват в кутии, а коренищата с корените – в чували.

Приложение:

Копривата се използва като лечебно средство, а също така и в кулинарията. Тя спомага за нормалната дейност на стомахаи червата, притежава жлъчкогонен и пикочогонен ефект, влияе върху кръвообразуването. Прилага се при лечение на пиелонефрит, цистит, при настинки, безсъние и др. Препаратите от коприва спират кръвотечения от различен характер. Външно като отвара се използва при лечение на язви, ангини и напуквания на кожата. При малокръвие лечебното действие се обяснява със съдържащото се в нея желязо.

Листата на копривата са ядливи. Поради високото си съдържание на витамини те са са от значение като средство за лечебно хранене и при хиповитаминоза.

Ръчно приготвен препарат от коприва е тайната на добрите градинари. Тук сме описали как да си приготвите течен тор от коприва. Впрочем известната от древността и все още използваната чудодейна настойка от коприва предизвика истинска война между гражданите и властите във Франция, които криминализираха употребата на коприва и наложиха глоби от 75 000 евро  и две години затвор за всеки, който се осмели да си приготви настойка от коприва за градината си. И това не е всичко. Беше криминализирано и споделянето на информация относно ползите от копривата. За щастие този малоумен закон беше отменен през 2011 година вследствие множеството протести от страна на обществото.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети