Лечебни рецепти с офика

автор При-Родното

Офиката е дърво или храст, което се отглежда с декоративни цели, но има и важно значение при приготвянето на лечебни рецепти в народната медицина. У нас се срещат седем вида офика.

В природната медицина отвара от офика се използва при настинка, при паднал глас, за повишаване на имунитета, против кожна туберколоза, против диария и дизентерия, при чернодробни заболявания, диабет, камъни в бъбреците и пикочния мехур, за намаляване на холестерина и др. Поради високото съдържание на витамин Ц, плодовете на офиката се използват като укрепващо и поливитаминозно средство.

Лечебна рецепта с офика при настинка

При настинка и пресипнало гърло вземете една шепа пресни или сушени плодове от офика и ги сложете да се варят на тих огън в половин литър вода за 1 час. Отварата се използва за жабурене на гърлото по 3 пъти на ден. Това е чудодейно средство при паднал глас и болки в гърлото.

Тайна рецепта за паднал глас

Офиката е полезна за всички жени и мъже, които работят с гласа си. Ето каква е тайната рецепта на много певци и говорители. Дъвченето на плодове от офика оказва благотворно въздействие върху гласните струни. Няма значение дали ще използвате пресни или сушени плодове – от 3 до 5 плодчета на ден са напълно достатъчно да запазите кадифения си глас.

Лечебна рецепта с офика за повишаване на имунитета – сироп от офика

Смачкайте един килограм плодчета от офика, без да нарушавате целостта на горчивите семки. Изсипете сместа в тенджера с 1 литър вода и я оставете на котлона да ври около 30 минути на средна температура. След това пасирайте сместа и я прецедете през тензух. Прибавете 500 г сироп от круши и 1/2 ч.л. канела, разбъркайте добре и върнете на котлона за още 30 минути. Напълнете сиропа още горещ в чисти, стъклени шишета и ги затворете добре. Така запечатан сиропът има трайност 1 година.
Можете да ползвате сиропа като добавка към мюсли, кисело мляко и други храни. Сиропът ще ви зареди с много витамини и минерали.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети