Лечение с хума

автор При-Родното

Още от най-дълбока древност хумата се използва в различни лечебни рецепти. Знахарите отдавна са открили свойството и да абсорбира натрупаните отрови и да унищожава вредните микроорганизми, затова я прилагат при лечение на отоци, циреи, тендовагинити, разширени вени, колит, синузит, изгаряния, дископатии, ухапване от насекоми, болки в главата, гърба, всякакви възпаления и дори тумори.

Хумата се прилага външно като компреси, лапи и мехлеми и вътрешно като разтвор за пиене, за гаргара и промивки.

Приготвената за лечение хума трябва да бъде суха и изпечена на слънце. Счуква се в дървен хаван или върху дървена подложка с дървено чукче.

Внимание! Нищо метално не бива да се допира до нея!

Счуканата хума се поставя в порцеланов, глинен или дървен съд и се залива с преварена вода. Държи се на слънце няколко дни, след което се разбърква с дървена лъжица. Ако получената каша е много гъста, разрежда се с преварена вода.

Лечебни рецепти с хума

При атоничен запек

Сутрин на празен стомах с еприемат 12 чаени лъжички лечебна глина от аптеката, разтворени в половин чаша студена вода с малко мед и 20 минути преди вечеря се взема по 1 супена лъжица чист зехтин или течен парафин (от аптеката).

При болки в краката и шипове

1. Държана няколко дни на слънце хума се залива с хладка вода в стъклен или глинен съд до образуване на гъста каша, която се намазва върху болезнените места и се превързва. След 3 часа компресът се сваля и употребената хума се изхвърля.

2. Една непълна чаена чаша хума се разтваря във вода до получаване на гъста каша. Прибавят се 3 с.л. оцет и 3 с.л. настърган хрян. Болното място се намазва, завива се с памучен плат, а върху него се прави топла превръзка с вълнено шалче.

3. От хума, оцет и няколко скилидки чесън се забърква гъста каша, която се нанася на болното място. Държи се 2 часа. Лапата не се ползва втори път.

При възпаление на венците

На болното място се поставя напечен на слънце хума. Държи се от 10 минути до 2 часа.

При външни тумори

Хумата се държи на слънце 3 дни, след което се разтваря на гъста каша с хладка вода. Марля, напоена с кашата, се поставя на болното място и се покрива с топла вълнена дреха. Държи се 2 часа. Снетата лапа се изхвърля.

При дископатия

Хумата се държи 3 дни на открито и слънчево място, счуква се в дървен съд и се разрежда на гъста каша с вода. Слага се в марля и се налага върху болното място, което се завива с вълнен шал. Компресът се държи 3 часа. Употребената хума се изхвърля. Компресът се прави 2 пъти дневно – сутрин и вечер, в продължение на една седмица.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети