Никола Тесла – властелинът на света

автор При-Родното

 

Във века на технологичното развитие науката трябва да осигурява точни и независими отговори на проблемите, а обществото – да участва в открит, честен дебат по плюсовете и минусите за различните решения.

Поради корпоративното овладяване на науката обаче нашите права, възможност за избор и свободи са в процес на разрушаване и потъпкване. Същинският научен дебат днес често се случва напълно извън обсега на общественото внимание и това вече е правило. Особено ако са засегнати нечии печалби. Корпоративната алчност умишлено изкривява картината и води до представяне на учените, които не подкрепят определени корпоративни интереси, като виновници за налагане на догми, базирани на собствен интерес. И не е учудващо, че обществото се чувства объркано.

И това не е от днес…

 

Връзката на науката с финансисти и правителства се разкрива най-силно в изключителния живот на Никола Тесла. Забележителен откривател, Тесла се превърнал в мишена на онези сили, готови да унищожат бъдещето заради егоистичния стремеж за запазване на статуквото. За всички, които са запознати с живота му, Тесла си остава обект на интерес и на възхищение. Той е човекът, съединяващ остарелия XIX-ти век и бляскавото бъдеще. Той е геният-изобретател, сочещ пътя към нови надежди за по-добър живот на човечеството.

                Биографията на Никола Тесла трябва да бъде поместена на първите страници на всеки учебник по физика. И въпреки това ще открием, че името му се подминава навсякъде, където някога той е бил безспорен връх. Няма начин подобен пропуск да не събуди подозренията ни. В живота на Тесла виждаме картина на собственото ни бъдеще. В него е изписана съдбата на света. Постиженията му са несравними. Светът все още не е съзрял достатъчно, за да осъществи най-големите му открития. За известен период всички учени и хора са били обърнати към Тесла. Той си остава легендата, идеалът на учените от XX век.

                Но кой е Никола Тесла и какво всъщност е открил? Роден е през 1856 г. в доста заможно сръбско семейство. Баща му бил източноправославен свещеник, а чичовците му — известни военни герои. Получил образованието си в Грац, след което се преместил в Будапеща. През целия си живот бил благословен ( или прокълнат ) да получава ярки и живи видения. Благодарение на тях той успял да изобрети устройства, които тогавашният свят не познавал. Всъщност виденията му станали причина светът да бъде такъв, какъвто го познаваме днес.

 

Nikola-Tesla

 

                Тесла е учил в различни университети в Източна Европа. Именно там той разбрал за новите научни тенденции, поставящи под въпрос достоверността на човешките сетива и разум. Тесла изпитвал мъка за съвременното човечество. Неспособен да намери утеха в аудиториите, той потърсил убежище в едно по-романтично отношение към науката и природата. Не успял да го открие. Професорите неизменно прокарвали „новите възгледи“, според които заобикалящата ни природа е „мъртва, инертна и е обикновен сбор от различни сили“.

                Тези възгледи набирали сила сред академичните кръгове, които не след дълго се опитали да го наложат във всяка област на познанието. Онези, които не приемали новите правила, бивали принудени да се откажат от научна дейност. Тесла категорично отхвърлил подобни идеи, основавайки се на силата на собствената си интуиция. Той търсел по-добри средства за изучаване на природата. Ако искал да преуспее в инженерството, това трябвало да стане само чрез сътрудничество със силите на природата, а не с противопоставянето срещу тях. Ясно му било, че новата атака на науката срещу света в крайна сметка ще доведе до ответен удар от страна на природата.

                images (3)Негодуванието му било открито и откровено. И това създало лоша слава на младия Тесла в закостенелите университетски среди. Висшите учебни заведения приличали по-скоро на военни академии, отколкото на места, в които се приветствало новаторството и оригиналната мисъл. А Тесла отправил предизвикателства към прекалено много високопоставени хора с провокиращите си въпроси. Естествено, вместо отговори, получавал порицания.

                Тесла успял да се натъкне на някои забравени трудове по естествознание на Гьоте. Той нямал представа, че много преди да избере поезията като изразител на научните му виждания, великият писател е написал няколко труда по естествознание. Тесла открил, че Гьоте бил измъчван от същите чувства като неговите собствени. По времето, когато научният догматизъм бил все още в пелени, Гьоте доловил накъде ще доведе той и реагирал бурно, макар и да бил единственият за времето си.

                Гьоте много добре разбирал, че новите научни тенденции биха довели до необратими последствия. Тесла успял да се сдобие с пълната колекция научни трудове на великия писател и ги изчел, изключвайки всички други философии. Именно тези трудове са основата на научни методи и по-късни твърдения на Тесла. Защото в негово лице виждаме търсенето на единство с природата, основано на вярата, че светът се движи от разум, усещане, съзнание и ред.

                Освен това Тесла бил силно привлечен от изучаването на електричеството. Намерил си работа като техник в Будапеща, където го споходили няколко нови видения. Тесла бил обсебен от идеята за променливия ток. Проблемът, с който се заел, изглеждал нерешим. Той обаче бил сигурен, че е в състояние да разработи двигател, способен да работи не само с прав ток, но и с помощта на магнитното поле.

                Всичко започнало като любопитна игра, която започнала напълно да изпива силите му. Отговорът винаги се изплъзвал. А той искал да изобрети нещо оригинално и така да си осигури финансова независимост, за да може да се занимава с любимите си изследвания. Единствената му мечта била да разполага със собствена лаборатория.

                Усиленият труд и умственото напрежение едва не го докарали до лудост. В същото време започнал да страда от странни заболявания и прояви на свръхчувствителност. Лекарите не можели да обяснят каква е причината за тях. Имало моменти, в които неврологичната чувствителност на тези хора буквално променя и обсебва цялото им същество. Появата на тази рядка чувствителност се отразява върху хората до края на живота им.

                Тесла открил, че възприятията му се изострят неимоверно. Отначало това го ужасявало. Но със времето се научил да живее с рядката си дарба. А виденията, които били започнали още от ранна възраст, сега станали по-живи и реални от всякога. Когато го сполетявали най-ненадейно, той можел буквално да ги докосва и да върви сред тях. Посрещал ги спокойно и очаквал някакво откровение, което да му позволи да реши проблема с двигателя за променлив ток.

                Животът на Тесла приел нов обрат, когато през 1881 г. се разхождал с приятели в парка. Бил късен следобед и Тесла бил запленен от вида на залязващото слънце. Овладян от силни чувства, започнал да рецитира „Фауст“.

                „Денят отива си, а с него и дневните ни грижи. Нататък продължава той, да търси нови светове. Нима не ще намерят се криле да ме задвижат, да мога да го следвам, следвам извисен?“

                Щом стигнал до последния стих, Тесла внезапно бил сполетян от необичайно силно видение. Видял огромен водовъртеж около Слънцето, движещ с безкрайната си мощ Земята. Напълно погълнат от видението, той изрекъл: „Вижте моя двигател. Гледайте как го задвижвам“. Приятелите му го разтърсили, убедени, че Никола напълно е изгубил разсъдъка си.

                Без да реагира на усилията им, Тесла не бил в състояние да помръдне, докато видението не избледняло. Когато най-сетне успели да го отведат до близката пейка, той сякаш напълно се променил. Останалата част от деня минала в забавление, организирано с последните останали му средства. В дългите часове на онази нощ той разказвал на приятелите си какво е видял. Разговаряли за неминуемите последствия, които очаквали света в близко бъдеще, след което се разделили, изпълнени с очаквания.

                Тесла се преместил в Страсбург и започнал работа в местния филиал на телефонната компания на Едисон. В малката работилница на филиала той конструирал първите си електродвигатели. Нарекъл ги „двигатели на магнитния водовъртеж“. Техните бързо въртящи се магнитни полета озадачавали инженерите. Сега се наложило професорите на Тесла да изучават работата му. Гьоте бил абсолютно прав в оценката си на науката и човешката същност — природата кара човечеството да я „следва извисено“.

                Още първите странни въртящи се устройства на Тесла работели безупречно. Нямало връзки между ротори и статори, нямало искри и четки. Движението било плавно и ефективно. Тесла бързо разработил множество генератори на променлив ток, трансформатори и „мотори без четки“. Видението се материализирало. Тъй като бил професионален чертожник, Тесла сам съставил плана на цялата си многофазна система. С цял набор от планове той емигрирал в Америка. Тя била страната, в която щели да се сбъднат мечтите му.

 

 За това, какво се случва с Тесла след пристигането му в Америка, може прочетете ТУК.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети