Построиха къща от боклук

автор При-Родното

Рециклирани материали като стари ДВД-та и четки за зъби бяха използвани за построяването на първата къща от боклук в Англия.

 

Парчета от килим, счупено стъкло, стари видеокасети или използвани четки за зъби – всичко това обикновено отива на боклука. Не и в британската проектантска фирма BBM. Съвместно със студенти по дизайн от университета в Брайтън BBM успели да проектират и създадат къща изцяло от изхвърлени предмети.

 

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk2

 

 

Къщата от боклук, т.нар. Waste House, се намира в Брайтън, на южното крайбрежие на страната и е разположена на територията на университета. Проектът е иницииран от Дънкан Бейкър-Браун, директор на компанията – специалист по устойчиво строителство и доцент по дизайн в университета в Брайтън. Преди 3 години той дава задача на студентите си да проучат боклука като строителен материал според мотото “Re-use and Recycle” (Използвай пак и рециклирай)

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk3

 

За построяването на къщата са допринесли повече от 2500 души, от които около 250 са студенти от различни специалности в местния университет, както и стажанти от британската строителна фирма Миърс, заети основно с проекти в областта на социалното строителство. Тъй като това става топ-новина, на помощ се притичват на помощ и много доброволци.

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk4

 

 

Waste House има горен етаж и е с обитаема площ от 85 кв.м. На приземния етаж се намират кухнята и всекидневната. Всичко необходимо за кухнята и банята е осигурено чрез платформата FREEGLE UK – локална инициатива за предаване на ненужни вещи. Това, което за вас е излишно, е търсено от друг. Къщата от боклук е построена 85 % от изхвърлени и счупени вещи.

 

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk5

 

Стълбището е изградено от повече от 10 кв.м пресована рециклирана хартия. Дървеният материал, използван за стените и перилата, е второ качество и става дума за парчета, които се изхвърлят от строителните хипермаркети заради дефекти в конструкцията. Разходите за построяването на къщата, без да се включва работата на доброволците, по изчисления на архитекта Бейкър-Браун възлизат на 240.000 евро или 2700 евро на кв.м. Едно е сигурно: без желанието и ангажираността на всички участници този проект никога не би се реализирал.

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk6

 

 

Къщата от боклук е отворена за посещения. Над 700 ученици вече са я посетили, дори и по време на строежа. Между другото тук децата научават, че може да се направи изолация на къща и от … употребявани четки за зъби. Около 20 000 четки за зъби са вградени в цялата къща – дарени от частни лица и от летище Гетуик.

 

 

 Postroiha_kyshta_ot_bokluk7

 

 

Топлоизолация с боклук: около 2 тона плат, преди всичко стари дънки и стари килими, а също и над 4000 стари опаковки от ДВД-та и 2000 видеокасети са интегрирани в стените.

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk8

 

 

Малки прозорчета в стените показват на посетителите какви предмети са ползвани. Целта на строежа на тази къща е да покаже, че „няма такова нещо като боклук”, както пишат проектантите в сайта си.

 

 Postroiha_kyshta_ot_bokluk9

 

Стените са облицовани с 600 опаковки от винилови грамофонни плочи и с употребявана опаковъчна хартия за коледни подаръци. Боята за дребните бояджийски работи по къщата е дарение от бояджийска фирма.

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk10

 

„Това е първата къща от боклук, за която официално са получени разрешителни и която отговаря на всички законови разпоредби”, пишат архитектите от BBM в официално съобщение, защото неофициални конструкции от боклук е имало винаги, все пак строителството от боклук е на мода. Но в повечето случаи тези постройки съществуват известно време и после биват събаряни или не издържат дълго.

 

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk11

 

Външните стени на къщата от боклук са изградени от варовик и глина, които според архитектите са оптимални за задържане на топлината дълго време. Фотоволтаиците на покрива са предоставени изгодно от производител на фотоволтаични системи и покриват 75 % от енергийните нужди на сградата. Прозорците са конструирани от второкачествена трислойна дограма, а изолацията на рамката е от рециклирани вътрешни гуми за колело.

 

 

Postroiha_kyshta_ot_bokluk12

 

 

Благодарение на специални сензори в помещенията в къщата и на тавана студентите свалят данни за енергийното потребление на къщата от боклук. Изследователската работа все още продължава. Още не е ясно обаче, доколко и дали някога прототипът ще стане серийно производство.

 

 

 

Още по темата  къщи от боклук:

 

Най-красивите къщи, направени от транспортни контейнери

 

Земни кораби – евтините къщи, които пазят природата

 

 

 

 

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети