Пътуващи градини: испанец инсталира мини-парк на покрива на Фолксваген

автор При-Родното

 [youtube id=“3fVcGQAgSlk“ width=“600″ height=“360″ autoplay=““ api_params=““ class=““]

 

Скоро няма да има нужда да ходите до цветарския магазин или до близкия супермаркет, за да си купите ягоди, подправки или букет цветя. Достатъчно е да се качите на покрива на някой автобус. Колкото и откачено да звучи идеята – испанският ландшафтен архитект Марк Гранен, има намерение да реализира екологичното си хрумване.

 

pytuvashti_gradini_ispanec_instalira_mini-park_na_pokriva_na_Volkswagen3

 

Със своя пилотен проект Фитокинетик (Phytokinetic) той планира да озелени множество автобуси в големите градове и по този начин да ги превърне в градини. Целта на Марк Гранен – чрез растенията на покривите на автобусите да се неутрализират вредните газове и вещества в градския въздух.

 

pytuvashti_gradini_ispanec_instalira_mini-park_na_pokriva_na_Volkswagen2

 

В родния си град Барселона Гранен досега е превърнал един автобус и един камион в движещи се градини. В търсене на подходящия бизнес партньор Гранен се спира на Фолксваген и след една година разработки и преговори първият ван – VW T5 – с инсталирана зелена площ на покрива е готов. За да се предотвратят всякакви проблеми, свързани с теглото на конструкцията, е инсталирана рамка от оптични влакна за градината на покрива на вана. Монтажът е бил осъществен в завода на Фолксваген в испанския град Херона.

 

pytuvashti_gradini_ispanec_instalira_mini-park_na_pokriva_na_Volkswagen4

Растенията растат на т.нар. хидропонна подложка, която служи като заместител на почвата. Напоителната система се захранва от кондензната вода от климатичната инсталация.

Озелененият ван може да бъде първата стъпка към едно успешно партньорство, свързано с опазването на околната среда и намаляването на въглеродния отпечатък. Спорно е обаче, дали тази идея действително служи за опазване на природата, защото допълнителното тегло върху автомобилите и автобусите би могло да увеличи разхода на гориво толкова, че в края на краищата да се отделя повече въглероден диоксид, отколкото растенията могат да пречистят.

 

 [youtube id=“k3HTrdXjZ-8″ width=“600″ height=“360″ autoplay=““ api_params=““ class=““]

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети