Строителство със слама – съвременен прочит на приказката за трите прасенца

автор При-Родното

 

Помните ли приказката за трите прасенца, които решили да си построят къща, за да се защитят от злия вълк?

Първото прасенце си построило къща от тухли, второто – от дърво, а третото от слама. Само къщичката на първото прасенце издържала, защото била от тухли и цимент, а поуката от приказката е, че от слама къща не се прави или както се казва в приказката: „Сламените къщи са глупаво нещо.” Или „Сламените къщи са красиви, но не са здрави!”

Да, ама не! Не само, че са красиви, но са и здрави, топли и енергийно ефективни. Така че следващият път, когато четете тази приказка на детето си, не забравяйте да направите нужните уточнения. Ще ви помогнем, като ви разкажем и ние накратко за сламените къщи.

 

Строителство със слама

Със слама, дърво и глина можете да си построите много лесно енергийно ефективна, екологична и безвредна къща. Строителният материал идва от близката нива. Този начин на строителство не е нов. Още в края на 19-ти век преселниците в бедната на дървета Небраска започват да строят с бали слама, дори без допълнителни подпори в стените. Някои от тях и до днес се обитават, при това са в безупречно състояние. От 1940 до 1980 година този строителен метод изпада в забвение. Преоткрит е в средата на 80-те години и оттогава се радва на нарастващ интерес от страна на строителни предприемачи и частни лица.

 

Чисти къщи от съседната нива

Основните елементи на къщата от слама – слама на бали и на сламки, дърво и глина– не съдържат никакви вредни вещества, достъпни са и се намират в почти неограничено количество. Глинената замазка поддържа приятен и здравословен вътрешен климат и се грижи за оптимална влажност на помещението. Ако членовете от семейството се включат в строежа с бали слама и при замазката на къщата, разходите могат да спаднат много.

Характеристики на този тип строителство

Балите слами във външната си част са устойчиви на влага, ако се работи професионално и се използват подходящи външни замазки. Вътрешната замазка трябва да се направи без пукнатини и неравности.

Правилно поставената бала слама е устойчива на гризачи, насекоми, мухъл, вятър и лоши климатични условия. Сламата притежава чудесни изолационни свойства. Стойности от рода на 0,17 до 0,12 вата на куб.м. са напълно възможни. Със стени с дебелината на бала слама от 35 см къщата ви се превръща в пасивна.

 

 

 ГАЛЕРИЯ:

[easymedia-gallery med=“6120″ filter=“1″]

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети