Бутилирана вода

автор При-Родното
Каква вода да пием?

Бутилираната вода често не е по-добра за пиене от чешмяната вода. Рекламата сочи, че водата от бутилка е с по-високо съдържание на минерали в сравнение с тази от чешмата. Друг е въпросът, трябва ли да бъде обогатявана с допълнително минерали и имаме ли действително нужда от тях.

Обогатяване с минерали – Има ли смисъл?

От една страна питейната и минералната вода може да допринесе за доставянето на необходимите минерали в организма, но тази нужда се покрива предимно чрез твърдата храна.

За препоръчване е да се пие само вода с ниско съдържание на минерали, в които съдържанието на сухо вещество не надвишава 100 мг/л. Организмът усвоява само минимални количества от съдържащите се в бутилираната вода минерали, особено на калция и магнезия, които не присъстват в нея под формата на йони, а на стабилни минерални соли. Точно те са причина за образуването на бъбречни камъни.

Силно минерализираните води могат да се използват за лечение, но лечебният курс не бива да продължава повече от три седмици.

При бутилиране, транспортиране и складиране водата губи повечето от свойствата си. В минералния извор голяма част от минералите са йонизирани и готови за усвояване, но при запечатването в пластмасова бутилка това полезно действие почти изцяло се неутрализира.

За задоволяване на организма от минерали и микроелементи, е достатъчно да се храним здравословно и балансирано с много плодове, зеленчуци житни култури, които са трансформирали извлечените от земята минерали във вид, годен за усвояване.

В края на краищата водата е по-ценна не заради това, което внася в организма, а заради това, което изнася.

Вода от пластмасова бутилка – Безвредно ли е?

Обикновено бутилираната вода се предлага в пластмасови бутилки, защото са по-евтини, леки и по-лесни за транспортиране. Проблемът е, че частици от пластмасата проникват във водата и променят не само вкуса и, а и нейния състав. Официалната версия е, че това може да се получи, когато бутилките се подложат на много ниски температури или на високи (примерно при нагряване от слънце). Никой не може да ги гарантира, че при транспорта и при съхранението в търговската мрежа това няма да се случи. Въпросът как точно променя пластмасовата бутилка качествата на водата не се разглежда официално и сериозно. Все пак става дума за огромен бизнес.

Съвет: Препоръчително е всеки сам да се информира и да вземе разумно решение каква вода да ползва. Информацията е много и противоречива и изисква сериозен анализ.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети