Вегетарианството лекува болестите на цивилизацията? Нови научни открития го потвърждават

автор При-Родното

Вегетарианството е здравословно хранене и начин на живот без месо и месни продукти, при което се постига по-високо качество на живот. Освен етичния аспект на вегетарианството, т.нар. „ахим са” или принципа на ненасилие, чрез вегетарианство не само можете да се излекувате, но и да отслабнете и да изваете фигурата си.

“Знанието е сила.” Тази поговорка може да бъде използвана и по отношение на нашето здраве, защото много от т.нар. болести на цивилизацията като диабет тип2, наднормено тегло, сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания се дължат на недостатъчно знания по отношение на храненето. Новите международни изследвания хвърлят светлина по въпроса какви профилактични и терапевтични сили се крият в богатото на витални вещества вегетарианско хранене. 

Вегетарианското хранене като решение на кризата в здравеопазването

Все повече изследвания потвърждават връзката между определени болести и хранителните навици. Според резултатите от тези изследвания отказът от животински продукти не само действа профилактично, но може и да се справи успешно със сериозни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и затлъстяване. Специалистите от американския институт Cleveland Clinic Wellness Institute отиват по-далеч, като твърдят, че балансираното вегетарианско хранене може да се окаже решение за изцедената заради болестите на цивилизацията здравна система. Не само броя на възникналите вследствие на неправилно хранене болести може да се намали чрез въвеждане на витаминозна растителна храна, а и в медицинския бюджет биха се направили значителни икономиии, ако населението не консумира месо и млечни продукти.

Изследването на института се занимава конкретно с влиянието на вегетарианския стил на живот върху хора с коронарна болест на сърцето.

Вегетарианското хранене може да лекува коронарна болест на сърцето

Д-р Калдуел Еселстин, ръководител на програмата за профилактика и лечение в Cleveland Clinic Wellness Institute, ръководи дългогодишно изследване по отношение на храненето върху пациенти с тежка форма на коронарна болест на сърцето. При коронарната болест става дума за нарушение в оросяването на сърдечния мускул вследствие на стеснени кръвоносни съдове (коронарната артерия).

„Успяхме да стопираме и преборим болестта чрез въвеждане на вегетарианско хранене”, коментира д-р Еселстин успешния си терапевтичен метод.

Допълнителни положителни ефекти при пациентите:

  • всички свалят излишните килограми
  • високото им кръвно се нормализира
  • кръвните показатели на болните от диабет тип 2 се подобряват

На днешната младеж д-р Еселстин дава по-скоро негативна здравна прогноза. Като се имат предвид хранителните навици на средностатистическия млад човек в индустриалните държави, след 10-20 години той ще бъде заплашен от същите тези болести на цивилизацията. Затова е крайно време, да се заемем сериозно с просвещаване на населението по отношение на храненето, защото заболявания като коронарна болест на сърцето не са генетично обусловени, а се появяват в резултат на липсващи познания по здравословно хранене, респ. недостатъчна лична отговорност.

Хранителна просвета срещу болестите на цивилизацията

Правителствата срещат трудности при финансирането на увеличаващите се разходи за здравеопазване. За д-р Еселстин на първо място е обществената просвета за връзката между цивилизационните болести и хранителните навици. Избягването на месо, месни и млечни продукти би се отразило положително не само на всеки отделен човек, но и на държавния бюджет.

„Революцията в здравеопазването ще дойде, когато обществото разбере, че 75 % от всички познати ни хронични заболявания могат да се спрат и излекуват чрез преминаване към вегетарианско хранене” – д-р Еселстин.

Според нея вина за липсващите познания в обществото ни има и лошото обучение на лекарите по въпросите за храненето. прохождащите медици обикновено имат най-много един курс по време на следването си, свързан с храненето, който обикновено се ограничава с взаимодействието между храна и медикаменти.

Специалистите по храненето препоръчват витаминозна растителна храна

Д-р Нийл Бърнард, основател на Physicians Committee for Responsible Medicine изразява тревога:

„Много хора все още нямат представа какво значение има изборът на хранителни продукти за здравето. Здравословните алтернативи не само биха спрели затлъстяването в развитите държави, но биха излекували хората от сърдечно-съдовите заболявания, биха ги предпазили от рак и от редица други рискове за здравето.“

Д-р Джоел Фърман – ръководител на проект по диететика на National Health Association в Ню Джърси също залага на изцяло вегетарианско хранене при лечението на типично западни болести като диабет тип 2. Според него най-доброто лекарство е нискокалоричното растително хранене с високо съдържание на полезни вещества, както и достатъчно движение. Това се потвърждава и от едно британско изследване за връзката между стомашно-чревните заболявания и консумацията на месо.

Вегетарианците по-рядко страдат от стомашно-чревни заболявания

Учени от университета в Оксфорд стигнаха до извода, че вегетарианците значително по-рядко страдат от стомашно-чревни заболявания в сравнение с хората, консумиращи месо. Те изследвали хранителните навици на 47 033 възрастни в Англия и Шотландия, измежду които 15 459 вегетарианци.

В рамките на 12 години 812 месоядни участници от изследването се разболели от дивертикулоза, 6 от тях починали. След изключване на всички други фактори се установило, че при вегетарианците рискът да се разболеят от тази болест е с 31 % по-нисък.

Важна роля играе също приемът на подпомагащи храносмилането баластни вещества, което е нормално при вегетарианско хранене с много плодове, зеленчуци и зърнени храни, за разлика от смесеното хранене с преобладаващи месни и млечни продукти.

За разлика от хората, консумиращи месо, вегетарианците имат с 36 % по-нисък риск от метаболитен синдром, който е предвестник на болестите, свързани със сърцето и кръвообращението, които обикновено са резултат от затлъстяване, високо кръвно налягане, високи стойности на кръвната захар и нарушения в метаболизма. До тези резултати от изследванията си достигнаха учени от калифорнийския университет Loma Linda University.

Както диверикулозата, така и метаболитният синдром са следствие от типично западния начин на хранене, изобилстващ от животински мазнини и промишлено преработени храни, но беден на баластни вещества. По думите на ръководителя на екипа д-р Гари Фрейзър хората, които се хранят с вегетарианска храна показват по-добри резултати от тестовете в сравнение с тези на смесено хранене. Тестваните лица показват и по-ниски стойности на кръвната захар и кръвното налягане.

А как би изглеждало едно балансирано растително хранене в практиката?

Балансирано вегетарианско хранене като профилактично средство

За хронични болки като диабет, високо кръвно налягане, проблеми с храносмилането и дори артрити най-често причините са повтарящи се с години грешки по отношение на хранителната култура.

Затова поемете отговорност и се погрижете предварително за здравето си. Активирайте съпротивителните сили на организма и ще бъдете по-дееспособни чрез богато на полезни вещества вегетарианско хранене, насочено към пресни, по възможност екологично чисти продукти и избягващо месна и промишлено преработена храна.

По този начин ще заредите тялото си с всички жизненоважни витамини, минерали, аминокиселини, ензими и растителни вещества.

Вместо месо, риба и млечни продукти можете да обогатите менюто си с пълноценни растителни протеини. Многообразието от сурови ядки, семена, бобови, пълнозърнести продукти и псевдожитни култури като киноа, амарант и елда ще ви осигури желязо и всички останали необходими вещества.

Източници:

Rattue G, „Vegeterian Diet Reduces Risk Of Serious Disease Considerably“

Toronto Sun 2011 „Vegetarians may have less risk of digestive disease“

CNCA 2011 „Vegetarians Less Likely to get ‘Western Diet’ Digestive Disorders“

The Guardian 1 July 2009 „Vegetarians less likely to develop cancer than meat eaters, says study“

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети