Свободна енергия от вятъра: Гугъл иска да произвежда евтина енергия с хай-тек ветро-хвърчило

автор При-Родното

Свободна енергия от вятъра: това показа шефът на изследователската лаборатория на Гугъл – Астро Телър на творческия фестивал SXSW в Тексас –интернет-концернът Гугъл работи по летателен апарат, който може евтино и ефективно да преобразува енергията на вятъра в електричество.

Амбициозният проект за евтина енергия „Макани” (Makani), означаващ „вятър” на хавайски, стартира преди 2 години и се очаква да произвежда 50 % повече ток от стандартните вятърни генератори при употреба на 90% по-малко материал. Зелените технологии са апетитни за големите инвеститори, коментират анализатори.

Досега Гугъл са тествали прототип, който изглежда като голям безмоторен самолет без кабина. Дълъг е девет метра и има мощност около 600 киловата. За сравнение: големите ветрогенератори на земята са с мощност до 3 мегавата, което е около 5 пъти повече.

Макани не се „дава” дори на силни ветрове

При тестовете е показва отлични летателни способности, сподели Астро Телър на SXSW. Ученият води Гугъл Х, „полу-секретния отдел за полети до Луната” на концерна. Идеята на отдела е да осъществява иновативни проекти като Макани. По думите на Телър летателният апарат не се е разбивал нито веднъж, при все че е тестван в един от най-ветровитите райони на САЩ: Пиджън Пойнт в Пескадеро, Калифорния. Там вятърът сменя силата и посоката си за секунди.

 

 

 

 

 

 

 

 

Масивните ветрогенератори постепенно ще бъдат изместени от леките ветро-хвърчила

След успешните тестове на прототипа Гугъл смята другия месец да влезе в следващата фаза и да изкара във въздуха вятърно хвърчило с дължина 28 метра. Според Гугъл само 15 процента от повърхността на Земята са подходящи за „събиране” на вятър със стандарните ветрогенератори. С „Макани“ концернът смята да увеличи броя на възможните места, замествайки „тонове стомана чрез лека електроника, иновативни материали и умен софтуер”, като по този начин чистите технологии ще придобият световно значение, се казва на сайта на проекта.

Междувременно съществуват няколко подобни проекта по света.

С Макани Гугъл иска да спечели нови клиенти

За Гугъл „Макани“ е важен не само заради иновативния си характер и значението си в областта на свободната енергия. Концернът има амбицията да спечели нови клиентски групи в такива области по света, където няма ток и интернет. Миналата година Гугъл купи производителя на соларни дрони Titan Aerospace. Неговите дрони биха могли някой ден да играят ролята на сателити.

 

 

solarni_droni

 

 

 

Друга разработка на Гугъл е проектът Loon – балони в стратосферата много километри над земята трябва да изградят комуникационна мрежа по цялото земно кълбо. За тази комуникация между хората обаче е нужна енергия. Тази свободна енергия някой ден той ще бъде осигурена от „Макани“.

 

 

 

 

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети