Какво е аквапоника?

автор При-Родното

Аквапониката е комбинация от аквакултура /отглеждане на риба в контейнери/ и хидропоника /отглеждане на зеленчуци във вода, а не в почва/. Тя е устойчив начин за производство на храни поради хармоничното съжителство на риби и растения. Отпадните продукти от рибата представляват хранителни вещества за растенията, а растенията са храна за рибите и същевременно с това пречистват водата им.

Много преди да започне да се използва терминът „аквапоника“, 1000г. преди новата ера ацтеките са повдигали растенията върху плаващи повърхности над езерата.

akvaponika

Аквапониката е затворена система и може да работи навсякъде, включително и в градска среда. Веднъж изградена, тя функционира, без да се налагат промени, без дори да се допълва вода в нея.

Традиционните хидропонни системи разчитат на точното прилагане на изкуствени хранителни вещества, изработени от смесване на химикали, сол и микроелементи. В аквапониката вие храните рибите и само фуражът за тях се внася отвън. Единственото нещо, което трябва да правите, е да проверявате отвреме-навреме нивото на рН и амонячните нива на системата.

Аквапониката притежава огромен потенциал и възможности. Културите, които се отглеждат с тази система, са екологично чисти и без изкуствени примеси.

 

 

 Галерия:

 [easymedia-gallery med=“4989″ filter=“1″]

 

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети