Как да приготвим течен тор от коприва

автор При-Родното

В биодинамичното земеделие централно място заемат отварите и течния тор за укрепване на растенията и отстраняване на вредителите.

Ето как да приготвим течен тор от коприва:

Нужни са около 1 кг зелена маса на 10 л вода. Растенията се събират в период на буен растеж, преди да са разцъфнали. При топло време ферментацията започва бързо и завршва след 1-2 седмици. Всекидневното разбъркване по няколко минути сутрин и вечер ускорява процеса. Течният тор се използва в съотношение 1:10.

Ако още рано през пролетта имате нужда от това помощно средство, кипнете млада коприва в гореща вода и използвайте отварата. Или купете сушена коприва от билковата аптека, но тя не е особено добър заместител на прясната. Съдът се допълва по няколко пъти, за да имате коприва през цялата година. Когато започнат първите есенни студове, изсипете отварата върху компоста, за да го обогатите допълнително.

Приготвяне:

Настойка със студена вода:   Накисва се за 24 часа.

Чай:   Залива се с гореща вода и се кипва.

Течен тор: Оставя се да ферментира (1-3 седмици)

kak_da_prigotvim_techen_tor_ot_kopriva1

Начин на действие:

Тъмнозелените, сочни листа на копривата израстват от силна четириръбеста дръжка и се отличават със силно образуване на хлорофил и особено отношение към желязото. Забележително е свързването на кварц и варовик в косъмчетата на копривата. Долната им част е втвърдена от наслагване на варовик, докато върхът се чупи вследствие съдържанието на кварц: още едно указание за двойния ефект на копривата като отвара или течен тор за оживяване и стимулиране на растежа, а като студена настойка за отблъскване на вредители.

Копривата е богата на минерални вещества, витамини и активни растителни съставки, които са ценни за храненето на младите животни и в природната медицина. Всички тези качества са присъщи и на течния тор от коприва, което означава, че той подпомага и стимулира развитието на листата и растежа.

При наличние на листни въшки върху рози, зелен фасул и други растения се използва студена настойка от коприва, престояла 24 часа. Приложена навреме, при нужда многократно, тя отстранява напълно неприятните листни въшки.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети