Чудесата на келтската морска сол

автор При-Родното

От древността до днес солта присъства в множество лечебни рецепти. В миналото тя е била ценна повече от златото, но днес, под влияние на новата мода на безсолните диети, съвременният човек превръща солта в свой враг. А от сол до сол има разлика. В морската вода има същия набор от микроелементи и минерали в балансиран вид, и то в същите пропорции като в здравата кръв. Рафинираната сол, която масово се използва днес, съдържа само натрий и хлор, затова не може да бъде правилно усвоена от организма и бива възприета като чуждо тяло. Употребата на това изкуствено бяло вещество води до здравословни проблеми, тъй като в процеса на рафиниране, солта се загрява, избелва и третира с добавки, което и отнема всички ценни съставки и я превръща в ненужно и вредно вещество. За разлика от нея, нерафинираната сол, като морска, келтска, хималайска, съдържа всички ценни вещества, от които се нуждаем, за да поддържаме добро здраве.

chudesata_na_keltskata_morska_sol_2

Келтската морска сол съдържа 84 жизненоважни минерали и микроелементи. Поради съдържащата се в нея солна утайка има сив цвят и е леко влажна. Изключително подходяща е за детоксикация. Присъствието на органичен йод в нея, предпазва организма от радиация. Микроминералите в нея са балсам за надбъбречната и хипофизната жлеза, което води до повишена жизненост, засилена мотивация и либидо. За разлика от натрия в рафинираната сол, който, поради концентрираната си твърда форма предизвиква проблеми с кръвното налягане, този в келтската сол не е толкова концентриран и бързо се изхвърля от организма.

Интересно е да се отбележи, че келтската сол се добива по древен метод по бреговете на Бретан и Северна Франция в зони, забранени за корабоплаване.

chudesata_na_keltskata_morska_sol

Как да използваме келтската сол

  • като добавка в храната

Използвайте келтската сол вместо рафинирана сол за овкусяване на различни ястия.

  • като напитка

1/3 ч.л. келтска сол

1 чаша изворна вода

Разтворете келтската сол във водата и я изпийте. Използвайте при киселини в стомаха.

  •  използване на солната утайка

Изсипете 2-4,5 кг келтска сол  в чиста памучна торбичка и завържете торбичката. Сложете я да се накисне за няколко минути в тенджера с изворна вода. Извадете и я закачете някъде над стъклен или керамичен съд, за да се отцеди водата от торбичката. Пийте от отцедената течност по 30 мл, разтворена в изворна вода, 2 или 3 пъти на ден.

  •  за вани при детоксикация

1,35 кг келтска сол и 450 г магнезиев хлорид хексахидрат се изсипват във вана с гореща вода. Потопете се във ваната за половин час. Колкото по-голяма е концентрацията на сол във водата, толкова по-силна е осмозата, така че когато провеждате интензивна детоксикация, трябва да използвате по-големи количества морска сол, като добавяте магнезиев хлорид за допълнително стимулиране на лимфното прочистване. В обикновената гореща солена вана 450-900 г келтска морска сол са достатъчни за почистването на кожата и като лека форма на детоксикация спокойно можете да пропуснете магнезиевия хлорид.

  • при приготвяне на хляб с квас

Ако прибавите в тестото с квас келтска морска сол, това само ще увеличи магнезиевото съдържание и ще подобри ферментацията на тестото, с което хлябът ще стане по-лесносмилаем.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети