Кълнове и поници-жива храна за тялото, духа и душата

автор При-Родното
Кълновете и пониците-миниатюрна храна с огромни ползи за здравето.

Кълновете и пониците като храна в момента се радват на интерес от страна на всички привърженици на здравословното хранене, защото се отглеждат бързо, лесно и с минимален ресурс, а в същото време са богати на хранителни вещества и не напразно се наричат „жива храна за тялото, духа и душата“.

За съжаление на Запад полезният ефект върху здравето на кълновете и пониците е все още недооценен или поне не се признава в този обхват както е в източния свят.

История на кълновете

Още преди повече от 5000 години китайският император Чен Нунг Пен Цао признава хранителната и лечебната сила на кълновете и по-специално на соевите кълнове. Преди около 2500 години древната книга за растенията е изцяло преработена и допълнена, а преди 500 години Ли Шин Чен систематизира изцяло китайската медицина. И отново почетно място в грандиозния медицински труд заемат кълновете от черна соя.
От края на 18 век западният свят постепенно започва да оценява ценността на растителните кълнове и признава, че те помагат при скорбут, страховитата тогава морска болест. На борда на корабите редом с киселото зеле се запасяват и със семена от кресон, които покълват в ленени кърпи и овлажняват с дъждовна вода.

Макар и миниатюрни и леки, покълналите семена концентрират в себе си всички витамини, минерали, фибри, ензими и микроелементи, необходими за едно пълноценно и балансирано хранене.

Как да си отгледаме кълнове

Съществуват различни начини за отглеждане на кълнове в домашни условия. В търговската мрежа се предлагат различни видове стъклени буркани с широко гърло и решетест капак, който позволява отцеждането на излишната вода и вентилация на кълновете.  Друг вариант са глинени съдчета за покълване, а ако консумирате в семейството кълнове ежедневно, можете да се ориентирате към предлаганите машини за покълване. С тях ви се спестява голяма част от поддръжката, защото процесът е почти изцяло автоматизиран.

Как да процедираме при отглеждане на кълнове в буркан

  • Грижливо измийте стъкления съд и решетката към него с течаща вода.
  • Сипете 2 до 4 лъжици семена в буркана.
  • Залейте ги със студена, най-добре изворна. Семената трябва да са покрити с вода.
  • Завийте решетестия капак върху буркана и оставете семената да киснат няколко часа. Имайте предвид. че различните видове семена имат нужда от различно време за накисване.
  • Излейте водата, в която са киснали семената, изплакнете ги с чиста вода и веднага я излейте. След изплакването сложете буркана така, че да се отцеди излишната вода. Изплаквайте семената поне 2 пъти дневно.
  • Поставете буркана на топло (18-22 градуса по Целзий), проветриво и светло място, но без директна слънчева светлина. Семената имат нужда от редовно разбъркване и промиване. Въздухът около кълновете не бива да е прекалено влажен и застоял.
  • Кълновете са готови за употреба след няколко дни, като времето варира в зависимост от вида на семената.

Кои семена най-често се използват за покълване

Люцерна. Несъмнено люцерната е фаворит на повечето любители на кълнове, защото е много нежна и крехка и има неутрален вкус. В покълналите семена от люцерна се съдържат много витамини A, B2, B3, C и D, както и множество микроелементи като магнезий, желязо, есенциални мастни киселини. протеини, хлорофил и фибри.

Сминдух. Сминдухът е основната подправка в т.нар. шарена сол и както можете да очаквате, кълновете от сминдух имат този специфичен аромат. Истинските ценители ще поставят високо в класацията си тези кълнове. Когато са покълнали, семената на сминдуха съдържат голямо количество витамин B4, B2, B3, B5 и витамин D, както и желязо и фосфор, а също и сапонини и холин.

Леща. Покълналите лещени зърна са богати на витамин A, B1, B2, B3, B6, B12, в тях има много витамин C и E, желязо, магнезий, натрий, фосфор и цинк. Препоръчва се да се консумират леко задушени.

Кресон. Неговите покълнали семена внасят в организма витамин A, B1, B2, B3, B6 и  B12, както и много витамин C и E, желязо, магнезий, калий, калций, йод и фосфор.

Боб мунг. Известен и още като“ зелена соя“, макар че не е соя, а боб. Кълновете от боб мунг съдържат витамин A, B1, B2, C, в тях се съдържа и много витамин E, както и желязо, калий, калций, магнезий и фосфор.

Репички. Кълновете от репички са с леко лют и пикантен вкус. В семената на покълналите репички се съдържа голямо количество витамини – А, B1, B2, B3, C, както и калций, магнезий, натрий и фосфор.

Черна ряпа. Нейните покълнали семена осигуряват на организма същите витамини като репичките, плюс повече желязо, калций, магнезий, фосфор.

Броколи. Покълналите семена от броколи изобилстват от минерали: желязо, калций, мед, фосфор, йод, както и богати на сяра вещества. Освен това се съдържат витамините А, B1, B2 и C. Кълновете от броколи действат благотворно на храносмилането и имат ревитализиращ ефект и доказани антиканцерогенни свойства.

Синап. Покълналите семена от синап имат пикантен вкус и съдържат естествени антибиотици. Възстановяват чревната флора, стимулират и улесняват храносмилането.

Можете да използвате и смеси от семена за покълване, които ще намерите в търговската мрежа. Използвайте винаги екологично чисти семена за покълване и спазвайте абсолютна хигиена при покълването на семената.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети