Мляко

автор При-Родното

Учените доказаха – млякото отнема калций от организма

За полезността, но и за вредата от млякото има изписани стотици хиляди страници. Първото твърдение обикновено се поддържа от тези, които желаят да си мислим, че млякото е много здравословно и ни го продават охотно, гарнирайки го с лъскави реклами. Че млякото въобще не е толкова полезно, колкото ни го представят, а си е откровено вредно, твърдят учени, подкрепяйки го с най-новите изследвания.

Да разгледаме малко примери.

Африканците и ориенталците традиционно избягват млякото – освен като очистително средство. В западния свят обаче учат хората да пият мляко всеки ден от живота си.

Ако обърнем поглед към природата, ще видим, че малките се хранят с мляко, единствено докато преминат към други храни. Естественото изчезване на усвояващия млякото ензим лактаза от човешкия организъм при навлизането му в зрялост доказва, че възрастният човек няма по-голяма хранителна нужда от мляко, отколкото възрастните тигри или шимпанзета. Макар че млякото е изцяло белтъчна храна, когато се консумира сурово, съдържа и мазнини, което според принципите на разделното хранене означава, че то рудно може да бъде съчетано с друга храна. И все пак днес възрастните хора редовно „прокарват” другата храна със студено мляко.

Млякото се пресича непосредствено след навлизане в стомаха, така че ако там има друга храна, пресеченото мляко се сгъстява около останалите хранителни частици и ги лишава от достъпа на стомашни сокове, като по този начин удължава храносмилането дотолкова, че позволява да започне разлагане. Следователно първото и най-важно правило за консумация на мляко е: „Пийте го отделно или изобщо не го пийте.”

Днес правим млякото още по-трудно усвоимо посредством всеобщата практика на пастьоризиране, която унищожава естествените му ензими и изменя крехките му белтъчини. Суровото мляко съдържа активните ензими лактаза и липаза, които му позволяват да се самосмила. Пастьоризираното мляко обаче, което е лишено от лактаза и от други активни ензими, не може да бъде усвоено както трябва от стомаха на възрастен човек и дори бебетата имат проблеми с него, за което свидетелстват коликите, обривите, затрудненията в дишането, газовете и останалите неразположения, характерни за хранените с биберон бебета. Липсата на ензими и изменението на жизненоважните протеини също така правят калция и другите минерални елементи в млякото до голяма степен трудно усвоими.

През трийсетте години на миналия век д-р Франсис М. Потинджър провежда десетгодишно изследване, сравнявайки последствията от изхранването на 900 котки с пастьоризирано и със сурово мляко. Една част от животните получават единствено сурово необезмаслено мляко, докато останалите се хранят само с пастьоризирано необезмаслено мляко от същия източник.

Разултатите от изследването показали, че котките, хранени със сурово мляко, укрепвали и останали здрави, активни и жизнени през целия си живот, докато котките, хранени с пастьоризирано мляко, скоро ставали равнодушни, объркани и податливи на множество хронични дегенеративни заболявания, свързвани обикновено с хората и включващи сърдечни заболявания, отслабване на бъбреците, дисфункция на щитовидната жлеза, затруднено дишане, падане на зъби, крехки кости, възпаление на черния дроб и т.н.

По-интересно е обаче какво се е случило с второто и третото поколение.

Цялото първо потомство на групата с пастьоризираното мляко се ражда с лоши зъби и малки, слаби кости – явен признак за недостиг на калций, което показва неусвояване на калция от пастьоризираното мляко. Потомството на групата със сурово мляко остава здраво като родителите си. Много от котенцата от третото поколение на хранената с пастьоризирано мляко група са мъртвородени, а всички, които оцеляват, са безплодни и неспособни да се размножават. В този момент експериментът приключил, тъй като четвърто поколение котки не се родило, котките, хранени със сурово мляко, продължавали безкрайно да се множат и укрепват.

В подкрепа на този резултат е и фактът, че новородените телета, хранени с пастьоризирано мляко, взето от собствената им майка, обикновено умират в рамките на шест месеца – факт, който млечната промишленост не иска да признае.

Само след три поколения хранените с пастьоризирано мляко котки на д-р Потинджър стават безплодни и слаби. Приблизително толкова поколения американци и европейци са се хранили с пастьоризирано мляко. Понастоящем безплодието е значителен проблем за младите американски двойки, докато недостигът на калций е толкова широко разпространено явление, че над 90% от всички американски деца страдат от влошено състояние на зъбите. Като капак на всичко сега млякото редовно бива „хомогенизирано”, за да бъде предотвратено отделянето на каймака от млякото. Това включва раздробяване и пулверизация на мастните молекули до степен, в която не се отделят от останалото мляко. Същевременно обаче това позволява на малките късчета млечна мазнина лесно да преминат през власинките на тънкото черво, силно увеличавайки количеството денатурирана мазнина и холестерол, погълнати от тялото. В този смисъл от хомогенизираното мляко приемате повече млечна мазнина, отколкото от чистата сметана.

Да тъпчем децата с пастьоризирано мляко, за да растат „силни и здрави” е абсолютно безумие, тъй като те просто не са в състояние да усвоят хранителните вещества. Денатурираните млечни продукти не само, че не са полезни, но и единственото, което правят е да образуват по червата слузеста утайка, която възпрепятства усвояването на органичните хранителни вещества.

Суровото зеле например осигурява далеч повече и по-лесно усвоим калций от каквото и да е количество пастьоризирано мляко, кисело мляко, прясно сирене или който и да е друг денатуриран млечен продукт.

Други растителни източници на калций: всякакви зеленолистни, сусам и сусамова паста (тахан), магданоз, сурови тиквени семки, всички видове зеле, боб, леща, праз, пресен сок от моркови, сушени плодове

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети