Разделно хранене или накратко за комбинирането на храните

автор При-Родното

Един от принципите на здравословното хранене, наред с качеството и количеството на хранителните продукти, времето на консумирането им и т.н., е правилното им комбиниране. Тази идея съществува от дълбока древност, въпреки че мнозина си мислят, че това е просто поредната “мода” по отношение на храната.

Още Авицена препоръчва разделното консумиране на месо, хляб, бобови и сладки храни. Посветените сред южноамериканските индианци и до днес изискват от своите последователи да не смесват две различни храни на едно ядене. Принципът на разделното хранене обаче никога не е бил широко достояние на хората, а личният ми опит показва, че хората се отнасят към него с недоверие и скептицизъм. А е необходимо само да експериментираме малко върху себе си, за да се убедим в правилността му. И до днес масово ядем месо с картофи, ориз с хляб, а сладкото – независимо дали става дума за ябълка или шоколадова паста, сервираме за десерт. Резултатът е подуване, преяждане и натъпкване на организма с отрови, които трудно биват елиминирани и рязко понижаване на енергичността и работоспособността.

razdelno_hranene2

Интересен факт е, че от всички процеси в човешкия организъм най-много енергия изисква храносмилането. Не ви ли се е случвало да изпитате огромна умора и сънливост след хранене? Това показва, че поради грешното съчетаване на продуктите, цялата ви енергия е впрегната от храносмилането. Ако успеем да комбинираме правилно хранителните съставки, ние ще се чувстваме леко, енергични и дееспособни. Енергията е особено важна и за детоксикацията на организма. Ако успяваме редовно да отстраняваме токсичните вещества от тялото си, то ще губим и от теглото си, като няма да напълняваме отново.

Можем да се запазим стройни и здрави, само когато осигуряваме на тялото си достатъчно количество енергия, необходима за отстраняването на отровите. Нищо не стимулира храносмилателния процес, който на свой ред увеличава притока на енергия, повече от правилното комбиниране на храните. В основата на това комбиниране е залегнала следната идея: Човешкото тяло не е пригодено да смила повече от един вид концентрирана храна в стомаха си едновременно. Всяка храна, която не е плод или зеленчук, е концентрирана. Това предполага, че поради неспособността на стомаха да смила повече от един вид концентрирана храна едновременно, човек не бива да поема повече от една концентрирана храна наведнъж. На земята има всякакви животни – месоядни, растителноядни, всеядни тревопасни, плодоядни, но нито едно животно не яде различни видове храни едновременно.

razdelno_hranene3

Какво се случва в стомаха, ако изядете пържола с печени картофи. Белтъчините, в случая пържолата, имат нужда от специален стомашен сок, който да я разгради, т.е. от кисел разтвор. Печеният картоф представлява обезводнен концентриран продукт, съдържащ скорбяла. Стомашният сок, необходим за разграждането на тази храна, не е киселинен, а алкален. Когато и двете храни попаднат в стомаха, соковете, отделени за храносмилането им, се неутрализират. Организмът бие тревога и започва да произвежда още и още храносмилателни сокове. За това е необходимо много време и енергия, храната остава недобре смляна, ферментира и загнива, а човек получава киселини. Доказано е експериментално, че едновременното приемане на белтъчини и въглехидрати забавя, дори пречи на храносмилането.

Разделното хранене е безопасна и балансирана система, която почива върху естествени физиологични закони и процеси, протичащи в човешкото тяло и това я прави изключително ефикасна. Безопасното и трайно намаляване на теглото е пряко свързано с количеството жизнена енергия, с която разполагаме и с използването на тази енергия за отстраняване на отпадъчните продукти (свръхтеглото) от нашите тела.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети