Тайните на суровата храна

автор При-Родното

Суровата храна – храната на древните

Всички живи същества по цялата земя от самото начало на света са се хранили с типична за вида им, естествена храна. Само човекът, заедно с намиращите се в неговото най-близко обкръжение домашни животни, като напр. кучето и котката, се храни днес с топлинно обработена, промишлено произведена и сготвена храна. Всички тези обработки намаляват в пъти здравословните стойности на храната. Отделно от това качеството ѝ намалява чрез химичната предварителна обработка и добавянето на десетки, вредни за здравето вещества. В това отношение последните 100 години преобърнаха храненето на човека главоломно, и то в период, който като времетраене изглежда незначителен на фона на цялата човешка история!

Ако например през 1900 година сме приемали около 100 г баластни вещества на ден, сега приемаме средно по 10-15 г. От генетична гледна точка организмът ни не е привикнал към днешната денатурирана (преработена) и топлинно обработена храна.

Съвременното хранене ни разболява

В наши дни ядем много солено, много сладко, много бързо и прекалено много. Храним се с прекалено много животински белтъчини, приемаме прекалено малко баластни вещества и …  прекалено малко сурова храна! Всяка топлинна обработка на храната, независимо дали става дума за варене, печене или пържене, намалява нейната физиологична стойност. Температури над 42 градуса разрушават ензимите, които действат като катализатори в обмяната на веществата. При готвене на хранителните продукти се разрушават над 85 % от всичките им полезни вещества. Загубата на неустойчивите на топлина витамини и аромати е значителна. Баластните вещества (фибри), които се срещат само при растенията, при нагряване губят над 80% от действието си. Жизненоважните органични минерали в суровата храна при термична обработка се превръщат в неорганични и не могат да се усвоят от организма. По този начин естествената храна, така необходима за живота, се превръща просто в пълнеж.

Храната, която е основно термично обработена, не е достатъчна, за да сме здрави. Храна на базата на зърнени, млечни и продукти с много животински протеини и мазнини е бедна на полезни вещества, еднообразна и предизвиква клетъчен глад. Зърнените и всички животински продукти водят до прекалена киселинност и зашлаковат организма. Алкално-киселинният баланс е нарушен. Обичайната днес засилена консумация на прекалено киселинни, респективно сготвени и подкиселяващи организма храни (животински и млечни продукти, зърнени, захар, кафе, черен чай, пакетирани сокове, безалкохолни напитки, алкохол…) изтегля от телата ни дори основни минерали като калций, калий и магнезий! Последствията са нарушения в обмяната на веществата и много от т.нар. „болести на цивилизацията” като сърдечно-съдови заболявания, болести на кръвообращението, рак, ревматизъм, артроза, остеопороза, алергии, диабет, затлъстяване, камъни в бъбреците, кариес и др.

Овкусяването на храната със сол, подправки, синтетични подобрители и аромати не може да върне първоначалната ѝ пълноценност.

Суровата храна е сила, енергия и здраве

За едно здравословно хранене имаме нужда от чиста вода, както и от хранителни и жизненоважни вещества в достатъчно количество и комбинации. Правилото е:

Колкото по-натурална е храната ни, толкова по-пълноценна и здравословна е.

Растенията, плодовете, ядките, семената, кълновете и пониците, консумирани сурови ни снабдяват с всички жизненоважни и подпомагащи здравето вещества в естествен пакет и ни зареждат с концентрирана слънчева светлина. Те са истинската храна. Особено дивите зеленолистни, богат на хлорофил и хранителни вещества, изпреварват в пъти по здравословност култивираните си събратя и са най-ценната храна за един суровоядец.

Зеленото растително багрилно вещество хлорофил е едно от най-добрите средства за пречистване на кръвта и за засилване на имунитета.

Високото съдържание на активни баластни вещества в суровата храна съкращава пътя на храната в червата, свързва вредните вещества и допринася за спадане на нивото на кръвната захар и холестерина. Алкалната храна неутрализира киселините, поддържа нормален вискозитета на кръвта и нормалното състояние на лимфата. Благодарение на изобилието от хранителни и полезни вещества суровата растителна храна засища повече, дори и ако изядете по-малко количество. Последствията са стройна фигура, здраве и висока жизнеспособност и работоспособност, особено ако съчетаете суровоядството с много движение на чист въздух.

С чиста, 100% сурова растителна храна дори и тежки физически дисциплини като маратон например не са вече никакво препятствие.

Какво ще се случи, ако преминем към суровоядство

  • подобряване на състоянието ни във всяко едно отношение – физическо, психическо, ментално
  • здраве и прекрасна физическа форма
  • подобряване работата на храносмилателните органи
  • засилване на имунната система
  • излекуване на алергии
  • отслабване без гладуване
  • предпазване от хранително обусловени болести като високо кръвно налягане, рак, ревматизъм, подагра, диабет и др.
  • изчезване на „вълчия” апетит, преяждането и усещането за тежест в стомаха
  • освобождение от готварската печка и таблиците за броене на калории
  • и много други

1 Коментари

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети