Хобитска къща – живот-мечта в съзвучие с природата

автор При-Родното

Хобитска къща за живеене като във „Властелинът на пръстените”? Размечтахте ли се?

Така се размечтал и графичният дизайнер и фотограф Саймън Дейл, след като му писнало да плаща кредити, грабнал длетото, триона и чука и се отправил към хълмист район в Уелс, за да изгради с двете си ръце и с помощта на жена си – Жасмин, дом за тях и за двете им деца.

Това, което на някои им звучи налудничаво и шантаво, за Саймън и жена му е нещо напълно естествено – да живееш сред природата, при Родното, при корените си.

 

Резултатът, появил се след около 4 месеца и около 1000-1500 работни часа – екологична, чиста и здравословна къща за около 3 000 английски лири. Вдъхновяващ и впечатляващ успех, мотивиращ много хора по света да повярват в собствените си сили и да се проявят като творци на живота си.

Къщата на Саймън и Жасмин е истински дом за живеене с индивидуален отпечатък, устойчива къща със собствен живот и душа, която по думите на Саймън, дава възможност за живот не само в, но и с природата. Къщата е уникат, а не масов продукт от конвейра.

Дейл не е строител или архитект. „Основното, от което има нужда човек, за да съществи такъв проект, е вяра в себе си и издръжливост.”, казва той.

 

За строежа на къщата Дейл подготвил първо основата. Къщата трябвало да „прегърне” съседния хълм. Камъните и земята, изкопани за изграждане на основите, били използвани после при строежа. Около 30 малки дъбови дръвчета от съседните горички били използвани за носещата конструкция на къщата. Подът, стените и покривът са изолирани със слама. За да предпази къщата от влага, Саймън използвал ПВЦ-фолио за пода и покрива. Хоросанът върху стените ги прави дишащи и при производството му се използва по-малко енергия, отколкото при другите замазки като цимент, например. За пода и мебелите използвал дърво, защото е естествен и рециклируем материал. С прозорци и някои други неща се „обзавел” от боклука.

 

Печката с дърва създава приятна и мека топлина в дома, а прозорец на тавана, както и на стените го осветяват с естествена слънчева светлина. Електричеството е осигурено чрез фотоволтаици на тавана, а водата на семейството идва от изворче в съседство. Дъждовната вода се събира и се използва в градината. Канализация няма, ползва се компостна тоалетна.

 

На първото ниво на къщата има открита дневна с трапезария и кухня и помещение за игра на децата, а на горното ниво са спалните. Къщата има градина, навес и езерце.

Като привърженик на пермакултурата Саймън Дейл определя начина си на живот така: „Това е обикновен живот в хармония с природата и себе си, без излишни вещи и претрупаност, живот, при който нещата се случват по възможно най-обикновения и естествен начин, без да се използват ненужно много технологии.”

 

 

Послепис:

Минаха години и Саймън и жена му вече напуснаха любимата си „хобитска къща”, както те с умиление я наричат, но само за да се преместят в нова, по-голяма екологична къща върху собствена земя.

 

[youtube id=“Q9lZIGrLmYM“ width=“600″ height=“360″ autoplay=““ api_params=““ class=““]

 

 

ГАЛЕРИЯ:

 

  [easymedia-gallery med=“6206″ filter=“1″]

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети