Как да се храним според Аюрведа

автор При-Родното

Аюрведа е хилядолетна древноиндийска система, известна с всеобхватния си терапевтичен модел. Ключов момент в тази система се явява разделянето на хората на отделни индивидуални конституционни типове, под които Аюрведа разбира индивидуалната телесна и душевна характеристика на всеки индивид в състояние на здраве и болест. Ако познаваме своята собствена природа, можем да удовлетворим физическите си потребности и менталния си потенциал по един оптимален начин. Методите на Аюрведа за по-точно индивидуализиране на начина, по който протича едно и също заболяване у различни хора, дават възможност да се избегне до голяма степен шаблонът, господстващ все още при терапевтичните предписания.

Учението за индивидуалното определяне на хранителния режим е една от най-важните съставки на Аюрведа. Трите конституционални типа или т.нар. „доши” в Аюрведа са:

kak_da_se_hranim_spored_Ayurveda4

ВАТА ( „Вятър”)

Хората със силно изразена конституция от този тип обикновено са слабо развити физически. Имат плосък гръден кош, вените и сухожилията под кожата се виждат добре. Те са мургави, кожата им е студена, груба, суха и напукана. По тялото си имат няколко тъмни бенки. Ръстът им е или прекалено нисък или висок, телосложението им е фино, ставите и костите са изпъкнали поради слабо развитите мускули. Косата им е рядка, къдрава, миглите им са тънки, очите безстрастни. Очите могат да бъдат хлътнали, малки, сухи, с мътни и сухи външни и вътрешни обвивки. Ноктите им са груби и чупливи. Краят на носа е извит и чип.

Физиологичните процеси протичат бързо. Често имат проблеми с храносмилането. Напълняват трудно. Обожават сладкото, киселото и соленото, обичат горещите напитки и алкохола. Сънят им е бърз, повърхностен и отнема по-малко време, отколкото при останалите. Ръцете и краката им често са студени.

Препоръките за организиране на хранителния режим са: редовност, хубаво дъвкане, спокойна обстановка при хранене и – особено важно при тях – правилно комбиниране на храните, което да намали склонността към газообразуване. Гладните и полугладни диети често се възприемат с охота от тях, тъй като не са гастрономи, но трябва да внимават. Този тип обмяна на веществата разполага със слаби компенсаторни възможности, а тъй като и психиката често е нездрава, да се гладува правилно без външен контрол е почти непосилна задача.

Хората с конституция ВАТА трябва:

да увеличат сладките и сладко-киселите плодове, готвените зеленчуци и зърнени храни, млечните продукти, рибата, яйчния жълтък, ядките и семената, натуралните мазнини, меда, пчелния прашец, петмеза и разнообразните ароматични подправки, да избягват студените храни и напитки и да предпочитат топлите, да следят за редовното оводняване на организма.

да намалят суровите зеленчуци ( за сметка на соковете и супите), стипчивите и горчиви плодове и билки, кълновете, ръжта, бобовите семена (с изключение на нахута) и категорично да си забранят всякакви стимулиращи храни и напитки: месни екстракти, гъби, кафе, черен чай, шоколад, алкохол, опиати, кока-кола. ВАТА са склонни да „витаят из въздуха”, бягайки от практическите си проблеми и най-голямата опасност за тях е пристрастяването към възбудитени средства и наркотици.

kak_da_se_hranim_spored_Ayurveda2

ПИТТА („Жлъч”)

Хората с конституция „Жлъч” са със среден ръст, стройни са и имат изящно телосложение. Гръдният им кош е по-широк, отколкото на хората „Вятър”. Вените и сухожилията им не са толкова изпъкнали. Според някои данни имат много бенки и лунички. Мускулите им са добре развити и костите им не са така изпъкнали като при хората „Вятър”. Цветът на лицето им може да е жълтеникав, червеникав с меден оттенък, а може и да е светъл. Кожата им е мека, топла, приятна на пипане. Косата им е тънка, копринена, рижава или кафява, с тенденция към ранно побеляване или окапване. Очите могат да са сиви, злени или медено-кафяви, имат остър пронизващ поглед. Очните ябълки са умерено изпъкнали. Конюктивата е влажна, червеникава. Ноктите са меки. Формата на носа е заострена, краят на носа има тенденция към зачервяване. По-бързото разграждане на хранителни вещества се компенсира от увеличен апетит и жажда.

Препоръки:

Прекаленият интензитет на обмяната („огъня”) води до много добро храносмилане в неусложнените случаи. Препоръчват се разнообразни сурови и сготвени храни с ограничение на всичко остро и възбудително и избягване на крайностите в количествено отношение. За съжаление обаче тези хора обикновено злоупотребяват със своята огнена сила и повишават стомашната си киселинност чрез преяждане. С течение на времето това се отразява на общата киселинност на кръвта. „Питтите” трябва да се хранят балансирано, в спокойна обстановка, без да мислят за работа и без да говорят.

Още препоръки:

  • увеличаване на сладките плодове, на всички зеленчуци без лютивите и киселите, на зърнените каши, бобовите семена и натуралните масла, горчивите и стипчиви билкови чайове и на общото количество на течностите
  • намаляване или избягване на всички горещи, лютиви и много солени ястия, алкохол, кафе шоколад, киселини от всякакъв вид (включително кисело мляко и сирене), яйчни жълтъци, царевични продукти, морски животни и всички месни храни с изключение на крехко пилешко, пресни тестени изделия, приготвени с много мая и всички химикали в храната (консерванти, оцветители и др.), защото храносмилането на този конституционен тип асимилира бързо не само полезните вещества от храната, но също и токсините и алергените в нея. За тези хора са полезни режимите на частично разтоварване от храна, ако не продължават прекалено дълго и ако са свързани с едно разумно захранване.

kak_da_se_hranim_spored_Ayurveda3

КАПХА („Слуз”)

Тялото на хората с тази конституция е добре развито. Имат широк гръден кош, вените и сухожилията им не се виждат, мускулатурата е добре развита, костите не изпъкват. По принцип имат склонност да натрупват излишни килограми. Лицата им са живи и светли, кожата им е мека, блестяща, мазна (може да е студена и бледа). Имат гъста и мека, тъмна коса. Имат сини или кафяви очи, очните им ябълки са големи, бели и привлекателни. Конюктивата е без тенденции към зачервяване.

Физиологичните процеси в организма протичат забавено, имат умерен апетит. Обичат храна с лютив, горчив и тръпчив вкус (не отказват да пийнат и да запалят цигара) Изпотяването им е умерено. Имат здрав и продължителен сън. Ръцете им на пипане са студени и влажни. Притежават голяма жизнеспособност, имат добро самообладание.

Обичат процедурите, свързани с топлината: парната баня, масажите. Към повечето лишения (битови, хранителни) и тежката работа се отнасят по-сдържано, отколкото предишните типове. Обикновено са здрави, щастливи и миролюбиви.

Психологически са предразположени към търпеливост, спокойствие, прошка и любов, но са склонни към алчност и привързаност към собствеността. Възприятието им е по-забавено, отколкото при останалите типове конституции, но за сметка на това, след като веднъж са разбрали нещо, го запомнят за цял живот.

Препоръки:

Уместно е включването на максимален процент сурови продукти в менюто и провеждането на периодични разтоварващи режими. Много важно е да не ядат нищо трудносмилаемо до обяд. Това е единствената доша, при която обилното поемане на течности не е подходящо, но още по-важно е ограничаването на солта, като вкусът трябва да се приучи към всякакви други подправки от растителен произход. Като подсладител е незаменим медът.

Препоръчва се още:

  • да увеличат всякакви зеленчуци, повечето плодове (особено със стипчив и горчив оттенък), покълналите семена, пълнозърнестите продукти, козето мляко, яйчния белтък, билките и подправките с лютив, горчив, стипчив и ароматен нюанс.
  • да ограничат всички концентрирани захари, освен мед и сушени плодове (а при диабет – и тях), всички мазнини, особено животинските, фурмите, бананите, ядките и семената (особено топлинно обработените), кравето и овчето мляко, тестените рафинирани продукти и оцета. Течностите да се приемат топли и на малки порции. Да се избягват сладолед и други студени ястия.

Коментирайте

Търсене за

Популярни етикети

Търсене за

Популярни етикети